MySQL Java JavaScript PHP Python HTML-CSS C-sharp

Introducere în MySQL

Ce este MySQL - Instalare server

MySQL reprezintă un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale (SGBD). În prezent, este unul dintre cele mai populare sisteme de gestionare a bazelor de date.

Dezvoltatorul inițial al acestui SGBD a fost compania suedeză MySQL AB. În 1995, au lansat prima versiune MySQL. În 2008, compania MySQL AB a fost achiziționată de către Sun Microsystems, iar în 2010, Oracle a preluat Sun, dobândind astfel drepturile asupra mărcii MySQL. Prin urmare, MySQL este în prezent dezvoltat sub arpia Oracle.

Versiunea curentă și relevantă a SGBD este versiunea 8.0, lansată în ianuarie 2018, dar pentru aceasta sunt eliberate constant subversiuni.

MySQL este caracterizat de compatibilitatea cu diferite platforme, având distribuții pentru diverse sisteme de operare, inclusiv cele mai populare versiuni de Linux, Windows și MacOS.

Site-ul oficial al proiectului: https://www.mysql.com/.

Acum să lăsăm istoria și să trecem la treabă!

Instalarea MySQL

Pentru a instala MySQL, descărcați distribuția de la adresa http://dev.mysql.com/downloads/mysql/ și alegeți versiunea dorită.

După ce ați ales versiunea, apăsați pe butonul "Go to Download Page", și veți fi redirecționat către pagina de descărcare a distribuției. Aici puteți alege fie descărcarea online, fie pachetul complet al instalatorului. Puteți alege oricare dintre ele:

Următorul pas poate fi să vă solicite să vă autentificați folosind un cont Oracle. Puteți sări peste această etapă și, fără a vă autentifica, să apăsați pe link-ul "No thanks, just start my download", și descărcarea va începe:

Inițial, vi se va solicita să alegeți tipul de instalare. Selectați tipul "Developer Default", care este suficient pentru nevoile de bază, și apăsați pe butonul "Next"(Pentru versiunile mai noi, posibil ca Developer Default să nu mai fie, înlocuiți acest tip cu Full):

Apoi, în etapa de instalare, installer-ul va afișa lista completă a componentelor care vor fi instalate. În cazul meu, arată așa:

Pentru a efectua instalarea tuturor componentelor, apăsați butonul "Execute". După ce toate componentele sunt instalate, apăsați butonul "Next".

Apoi, va apărea o fereastră cu lista de produse pregătite pentru configurare.

Apăsați pe butonul "Next", iar apoi vi se va solicita să configurați anumite setări pentru serverul MySQL. În special, veți observa că pentru conectare se va utiliza protocolul TCP/IP și portul 3306. Lăsați toate aceste setări de conexiune și port la valorile implicite:

La următorul pas, vi se va solicita să configurați metoda de autentificare. Lăsați setările la valorile implicite:

Apoi, în următoarea fereastră a programului de instalare, specificați o parolă și memorizați-o, deoarece va fi necesară mai târziu atunci când vă conectați la serverul MySQL:

Următorul set de configurații, pe care, de asemenea, îl lăsăm la valorile implicite, indică faptul că serverul va fi pornit ca un serviciu Windows la pornirea sistemului de operare:

Și, pe ecranul următor, trebuie să aplicați toate configurațiile anterior instalate apăsând butonul "Execute":

După aplicarea configurațiilor, serverul MySQL va fi complet instalat și configurat. Apăsați butonul "Finish".

Apoi, din nou, va apărea o fereastră cu lista de produse pregătite pentru configurare. Apăsați butonul "Next".

Și apoi vi se va solicita să configurați setările pentru al doilea produs - MySQL Router:

Nu vom face nici o schimbare, lăsând toate setările la valorile implicite, și vom apăsa pe butonul "Finish".

Apoi, din nou, va apărea o fereastră cu lista de produse pregătite pentru configurare. Apăsați butonul "Next".

Și apoi vi se va cere să configurați setările pentru al treilea produs - Samples and Examples (Exemple și mostre pentru MySQL). În mod special, va trebui să specificați instanța serverului MySQL pentru a obține exemple pentru lucru cu MySQL. Instanța instalată va fi automat bifată în listă. De asemenea, vi se va sugera să testați conexiunile. În câmpul "Password", introduceți parola indicată anterior și apăsați pe butonul "Check":

În cazul unei conexiuni de succes la MySQL, va apărea un mesaj evidențiat cu verde "Connection succeeded". Apăsați pe butonul "Next".

Pe ultima fereastră, va trebui să aplicați configurația pentru:

Continuăm să vedem fereastra cu lista de produse instalate și configurate. Apăsați butonul "Next".

Pe ultimul ecran, veți vedea două casete bifate: "Start MySQL Workbench after setup" și "Start MySQL Shell after setup". Aceste casete permit pornirea aplicațiilor grafice și a clientului de consolă pentru gestionarea serverului MySQL. Debifați aceste casete, deoarece momentan nu intenționăm să pornim aceste programe.

Și apăsați butonul "Finish". Gata! MySQL este complet instalat, configurat și pornit. Acum suntem gata să începem să lucrăm cu el.

Lecția următoare →