MySQL Java JavaScript PHP Python HTML-CSS C-sharp C++ Go

Introducere în limbajul Go

Ce este Go

Go este un limbaj de programare compilat, cu tipare statice, dezvoltat de compania Google. Limbajul Go este destinat creării diverselor tipuri de aplicații, dar în primul rând servicii web și aplicații client-server. Deși, de asemenea, limbajul dispune de capabilități pentru lucrul cu grafica, funcționalități de nivel jos etc.

Lucrul la limbajul Go a început în 2007 în cadrul companiei Google. Unul dintre autori este Ken Thompson, care, apropo, este și unul dintre autorii limbajului C (alături de Dennis Ritchie). Limbajul a fost anunțat pe 10 noiembrie 2009, iar în martie 2012 a fost lansată versiunea 1.0. Limbajul continuă să se dezvolte. Versiunea actuală la momentul redactării acestui articol este 1.22, care a fost lansată în februarie 2024.

Limbajul Go este dezvoltat ca un proiect open source, adică un proiect cu cod sursă deschis, iar toate codurile sale și compilatorul pot fi găsite și utilizate gratuit. Site-ul oficial al proiectului este https://go.dev/, unde se poate găsi o mulțime de informații utile despre limbaj.

Go este multiplatformă, permițând crearea de programe pentru diverse sisteme de operare – Windows, Mac OS, Linux, FreeBSD. Codul este portabil: programele scrise pentru unul dintre aceste sisteme de operare pot fi ușor transferate pe alt sistem de operare prin recompilare.

Caracteristicile principale ale limbajului Go:

  • compilat – compilatorul transpune programul scris în Go în cod mașină, înțeles de o anumită platformă
  • cu tipare statice
  • include un colector de gunoi (garbage collector) care eliberează automat memoria
  • suport pentru lucrul cu protocoale de rețea
  • suport pentru multitasking și programare paralelă

În prezent, Go își găsește o largă aplicare în diverse domenii. În special, printre proiectele cunoscute care utilizează Go se numără: Google, Dropbox, Netflix, Kubernetes, Docker, Twitch, Uber, CloudFlare și altele.

Ce este necesar pentru a lucra cu Go? În primul rând, este nevoie de un editor de text pentru scrierea codului și un compilator pentru transformarea codului într-un fișier executabil. De asemenea, se pot folosi medii de dezvoltare integrate (IDE) speciale care oferă suport pentru Go, cum ar fi GoLand de la compania JetBrains. Există pluginuri pentru Go și pentru alte IDE-uri, în special pentru IntelliJ IDEA și NetBeans.

Instalarea Go

Pachetul pentru instalarea compilatorului poate fi descărcat de pe site-ul oficial https://go.dev/dl/.

La această adresă se găsesc pachetele de instalare pentru diferite sisteme de operare. Acordați atenție versiunilor de sisteme suportate. Astfel, la momentul redactării acestui articol, erau acceptate doar versiunile Windows 10 și superioare, MacOS 10.15 și superioare, și Linux 2.6.32 și superioare, însă toate versiunile trebuie să fie pe 64 de biți. Descărcăm pachetul de instalare potrivit pentru sistemul nostru de operare și îl rulăm. Procesul de instalare este relativ simplu – trebuie doar să apăsăm pe butoanele din ferestrele instalatorului.

Instalarea pe Windows

De exemplu, fereastra de pornire a instalatorului pentru Windows:

După instalarea cu succes, în folderul de instalare vor fi plasate toate fișierele necesare pentru lucrul cu Go. În special, în subfolderul bin se găsește fișierul go (pe Windows, go.exe), care are rolul de compilator.

Pemtru a verifica, că instalarea s-a efectuat cu succes, introducem în consola verificarea versiunii

go version

ar trebui să avem ceva de genu: