Constante
O caracteristică distinctivă a variabilelor este faptul că putem modifica valoarea lor de mai multe ori pe parcursul execuției programului:
int n {7};
n = 9;
n = 5;
Dar pe lângă variabile, în limbajul de programare C++ pot fi definite și constante. Valoarea acestora se stabilește o singură dată și ulterior nu mai poate fi modificată. O constantă se definește aproape la fel ca o variabilă, cu excepția faptului că la începutul declarației se află cuvântul-cheie const. De exemplu:
const int n {22};
// sau
// const int n = 22;
Și, de asemenea, pe parcursul programului vom putea accesa valoarea constantei:
#include <iostream>
int main()
{
const int age {22};
std::cout << "Age = " << age << "\n";
}
Dar dacă dorim să atribuim o valoare constantei după ce a fost definită, compilatorul nu va putea compila programul și va afișa o eroare:
const int age {22};
age = 78;
Adică un astfel de cod nu va funcționa. Și deoarece valoarea unei constante nu poate fi modificată, aceasta trebuie întotdeauna inițializată dacă dorim ca ea să aibă o anumită valoare.
Dacă o constantă nu este inițializată, compilatorul va afișa, de asemenea, o eroare și nu va putea compila programul, ca în următorul caz:
const int age;
Ca valoare, constantelor li se pot atribui atât literali simpli, cât și valori calculate dinamic, de exemplu, valorile altor variabile sau constante:
int a {10};
const int b {7};
const int d {b};
const int x {a};
De obicei, ca constante sunt definite acele valori care trebuie să rămână neschimbate pe tot parcursul execuției programului și nu pot fi modificate. De exemplu, dacă un program efectuează operații matematice folosind valoarea lui PI, atunci ar fi optim să definim această valoare ca o constantă, deoarece, în fond, ea este invariabilă:
const float pi {3.14};