Crearea unei biblioteci de clase folosind .NET CLI
În tema precedentă, am discutat despre crearea unei biblioteci de clase în Visual Studio și conectarea acesteia la un alt proiect al soluției. Să vedem cum putem face același lucru fără Visual Studio, folosind .NET CLI.
Pentru a crea un proiect de bibliotecă de clase în .NET CLI, trebuie să transmitem șablonul classlib comenzii dotnet new:
dotnet new classlib
De exemplu, să presupunem că proiectul bibliotecii de clase va fi situat în folderul C:\Users\Eva\source\repos\FDC. Să creăm proiectul:

După executarea acestei comenzi, va fi creat un proiect cu fișierul de cod Class1.cs:

Acesta este același proiect care se creează în Visual Studio. De exemplu, redenumim fișierul Class1.cs în Person.cs, iar clasa Class1 în Person. Definim în clasa Person un cod simplu:
namespace MyLib
{
public class Person
{
string name;
public Person(string name)
{
this.name = name;
}
public void Print() => Console.WriteLine($"Name: {name}");
}
}
Pentru a compila biblioteca de clase, executăm comanda:
dotnet build
După compilare, în folderul proiectului, în directorul \bin\Debug\net6.0\ vom găsi fișierul mylib.dll.
Acum conectăm această bibliotecă la un proiect. Pentru test, să creăm un nou proiect de aplicație console în folderul C:\Users\Eva\source\repos\FDC\FDC (adică în folderul vecin proiectului mylib):
dotnet new console
Pentru a adăuga o referință de la un proiect la altul, se folosește comanda dotnet add reference, care are următorul format general:
dotnet add cale_către_fișierul_csproj_al_proiectului_principal reference cale_către_fișierul_csproj_al_proiectului_de_conectat
În acest caz, dacă mă aflu în folderul proiectului FDC, conectarea bibliotecii de clase va arăta astfel:
dotnet add FDC.csproj reference ..\mylib\mylib.csproj
După conectarea cu succes a bibliotecii în proiectul principal, modificăm fișierul Program.cs pentru a folosi clasa Person din biblioteca de clase:
using MyLib; // conectarea spațiului de nume din biblioteca de clase
Person tom = new("Tom");
tom.Print(); // Name: Tom
Eliminarea referinței la proiect
Dacă trebuie să eliminăm referința, se folosește comanda:
dotnet remove cale_către_fișierul_csproj_al_proiectului_principal reference cale_către_fișierul_csproj_al_proiectului_deconectat
Crearea unei soluții
Pentru a crea o soluție, se folosește comanda dotnet new sln, care creează implicit un fișier de soluție în folderul curent. De exemplu, să navigăm în terminal la folderul proiectului console și să executăm comanda:
dotnet new sln
După aceasta, în folderul curent va fi creat un fișier cu extensia .sln, care implicit va avea numele folderului curent.
Adăugăm proiectele create anterior în soluție. Pentru aceasta, se folosește comanda dotnet sln add, care are următorul format general:
dotnet sln [cale_către_fișierul_soluției.sln] add cale_către_fișierul_csproj_al_proiectului_de_adăugat
Dacă fișierul soluției este situat în folderul curent, nu este necesar să specificăm calea către fișierul soluției. Astfel, dacă suntem încă în terminal în folderul proiectului console FDC, executăm consecutiv următoarele comenzi:
dotnet sln add FDC.csproj
dotnet sln add ..\mylib\mylib.csproj
Dacă ulterior trebuie să eliminăm un proiect din soluție, se folosește comanda:
dotnet sln [cale_către_fișierul_soluției.sln] remove cale_către_fișierul_csproj_al_proiectului_de_eliminat