MySQL Java JavaScript PHP Python HTML-CSS C-sharp

Variabile și constante

Variabile

Pentru stocarea datelor într-un program se utilizează variabile. O variabilă reprezintă o zonă de memorie denumită, în care este stocată o valoare de un anumit tip. O variabilă are tip, nume și valoare. Tipul determină ce fel de informație poate stoca variabila.

Înainte de utilizare, orice variabilă trebuie definită. Sintaxa definirii unei variabile este următoarea:

tip nume_variabilă;

La început se specifică tipul variabilei, apoi numele acesteia. Numele variabilei poate fi orice denumire care îndeplinește următoarele cerințe:

  • Numele poate conține orice cifre, litere și simbolul de subliniere, iar primul simbol în nume trebuie să fie o literă sau un simbol de subliniere
  • Numele nu trebuie să conțină semne de punctuație și spații
  • Numele nu poate fi un cuvânt cheie al limbajului C#. Aceste cuvinte nu sunt foarte multe și, în Visual Studio, mediul de dezvoltare evidențiază cuvintele cheie în albastru

Deși numele variabilei poate fi orice, este recomandat să se acorde variabilelor nume descriptive, care să indice scopul lor.

De exemplu, să definim o variabilă simplă:

string name;

În acest caz, a fost definită variabila name, care are tipul string, adică reprezintă un șir de caractere. Deoarece definirea unei variabile reprezintă o instrucțiune, aceasta se termină cu punct și virgulă.

Trebuie menționat că C# este un limbaj sensibil la majuscule, astfel că următoarele două definiții de variabile reprezintă variabile diferite:

string name;
string Name;

După definirea unei variabile, îi putem atribui o valoare:

string name;
name = "Tom";

Deoarece variabila name are tipul string, îi putem atribui un șir de caractere între ghilimele. Totuși, unei variabile i se poate atribui doar valoarea care corespunde tipului său.

În continuare, folosind numele variabilei, ne putem referi la acea zonă de memorie unde este stocată valoarea sa.

De asemenea, putem atribui o valoare variabilei direct la definire. Aceasta se numește inițializare:

string name = "Tom";

O caracteristică distinctivă a variabilelor este că valoarea lor poate fi schimbată de mai multe ori într-un program. De exemplu, să creăm un mic program în care definim o variabilă, îi schimbăm valoarea și o afișăm pe consolă:

string name = "Tom";  // definim variabila și o inițializăm
 
Console.WriteLine(name);    // Tom
 
name = "Bob";       // schimbăm valoarea variabilei
Console.WriteLine(name);    // Bob

Ieșirea pe consolă a programului:

Constante

O trăsătură distinctivă a variabilelor este că putem schimba valoarea lor în timpul execuției programului. Însă, pe lângă variabile, în C# există constante. O constantă trebuie inițializată obligatoriu la definire și, după definire, valoarea unei constante nu poate fi schimbată.

Constantele sunt destinate descrierii valorilor care nu trebuie să se schimbe în program. Pentru definirea constantelor se folosește cuvântul cheie const, care se specifică înaintea tipului constantei:

const string NAME = "Tom";  // definim constanta

În acest caz, este definită constanta NAME, care stochează șirul "Tom". Adesea, pentru denumirea constantelor se folosește scrierea cu majuscule, dar aceasta este doar o convenție.

Trebuie să reținem că putem declara constantele o singură dată și că, la momentul compilării, acestea trebuie să fie definite. De exemplu, în următorul caz vom primi o eroare, deoarece constantei nu i-a fost atribuită o valoare inițială:

const string NAME;  // ! Eroare - constanta NAME nu este inițializată

În plus, nu putem schimba valoarea unei constante în timpul execuției programului:

const string NAME = "Tom";  // definim constanta
NAME = "Bob";   // !Eroare - valoarea unei constante nu poate fi schimbată

Astfel, dacă trebuie să stocăm în program anumite date care nu trebuie schimbate, acestea se definesc ca și constante. Dacă datele pot fi schimbate, se definesc ca și variabile.

← Lecția anterioară Lecția următoare →