MySQL Java JavaScript PHP Python HTML-CSS C-sharp

Instalarea PHP pe Windows

Există diferite modalități de a instala toate software-urile necesare. Putem instala componentele separat sau putem folosi pachete gata făcute, cum ar fi Denwer sau EasyPHP. În astfel de pachete, componentele au deja o configurare inițială și sunt gata pentru a crea site-uri.

Totuși, mai devreme sau mai târziu, dezvoltatorii tot trebuie să recurgă la instalarea și configurarea componentelor separate, conectarea altor module. De aceea, vom instala toate componentele separat. Ca sistem de operare vom folosi Windows.

Ce presupune instalarea PHP? În primul rând, avem nevoie de interpretul PHP. În al doilea rând, este necesar un server web, de exemplu, Apache, cu ajutorul căruia să putem accesa resursele site-ului creat de noi.

Pentru instalarea PHP vom merge pe site-ul oficial al dezvoltatorilor https://www.php.net/downloads. Pe pagina de descărcări putem găsi diverse distribuții pentru sistemul de operare Linux.

Dacă sistemul nostru de operare este Windows, atunci trebuie să descărcăm unul dintre pachetele de pe pagina https://windows.php.net/download.

Interpretul PHP are două versiuni: Non Thread Safe și Thread Safe. Care este diferența dintre ele? Versiunea Thread Safe permite utilizarea multithreading-ului, în timp ce Non Thread Safe este versiunea single-thread. Vom alege versiunea Thread Safe.

Vom despacheta arhiva descărcată într-un folder pe care îl vom numi php. Să presupunem că acest folder va fi situat în rădăcina discului C, iar calea sa completă va fi C:\php.

Acum trebuie să efectuăm configurarea minimă a PHP. Pentru aceasta vom intra în arhiva despachetată și vom găsi acolo fișierul php.ini-development.

Acesta este fișierul de configurare inițială a interpretului. Vom redenumi acest fișier în php.ini și apoi îl vom deschide într-un editor de text.

Vom găsi în fișier linia:

;extension_dir = "ext"

Această linie indică directorul cu extensiile conectabile pentru PHP. Extensiile ne permit să folosim anumite funcționalități suplimentare, de exemplu, lucrul cu baza de date. Toate extensiile se află în directorul despachetat ext.

Vom decommenta această linie, eliminând punctul și virgula și vom indica calea completă către folderul de extensii php:

extension_dir = "C:\php\ext"

Restul conținutului fișierului îl vom lăsa neschimbat.

Acum vom instala serverul web.

← Lecția anterioară Lecția următoare →