Transmiterea informațiilor către server
Obținerea datelor din șirul de cerere
Cel mai simplu mod de a trimite date pe serverul unei aplicații PHP din exterior este prin transmiterea datelor prin șirul de cerere.
Șirul de cerere reprezintă un set de parametri care sunt plasați în adresă după semnul întrebării. Fiecare parametru definește un nume și o valoare. De exemplu, în adresa:
http://localhost/user.php?name=Tom&age=36
Partea ?name=Tom&age=36 reprezintă șirul de cerere, în care există doi parametri: name și age. Pentru fiecare parametru este definit un nume și o valoare, care sunt separate prin semnul egal.
Parametrul name are valoarea "Tom", iar parametrul age - valoarea 36. Parametrii sunt separați între ei prin semnul ampersand.
De exemplu, definim următorul script user.php cu următorul conținut:
<?php
$name = "ne definit";
$age = "ne definit";
if(isset($_GET["name"])){
$name = $_GET["name"];
}
if(isset($_GET["age"])){
$age = $_GET["age"];
}
echo "Nume: $name <br> Vârstă: $age";
?>
Când introducem în bara de adrese a browserului o anumită adresă și apăsăm pe trimitere, pe server se trimite o cerere de tip GET. În PHP, în mod implicit, este definit un array asociativ global $_GET, care stochează toate valorile transmise în cererea GET.
Folosind cheile datelor transmise, putem obține valorile transmise din array-ul $_GET.
La trimiterea șirului de cerere, cheile în acest array vor fi numele parametrilor, iar valorile - valorile parametrilor.
De exemplu, în șirul de cerere se transmite parametrul name=Tom. Astfel, pentru a obține valoarea parametrului name din cerere, ne adresăm după cheia corespunzătoare:
$name = $_GET["name"]; // Tom
Totuși, trebuie să ținem cont că în bara de adrese nu este obligatoriu să se folosească șirul de cerere sau acest parametru specific. Prin urmare, înainte de a obține valoarea parametrului, verificăm mai întâi dacă acest parametru a fost transmis:
if(isset($_GET["name"])){
Acum, accesăm acest script, de exemplu, astfel: http://localhost/user.php?name=Tom&age=36:

Dacă nu transmitem valorile vreunui parametru, variabila corespunzătoare va folosi valoarea implicită:
