Primul website pe PHP
Acum vom crea un mic website care să ofere o înțelegere inițială a lucrului cu PHP.
Pentru a crea programe în PHP, avem nevoie de un editor de text. Putem folosi orice editor de text. Cel mai popular în prezent este Visual Studio Code.
Vom accesa directorul destinat stocării fișierelor site-ului web (în tema precedentă, acest scop a fost creat directorul C:\localhost). Vom crea în acest director un fișier text și îl vom numi index.html. Îl deschidem în editorul de text și adăugăm următorul cod:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>FDC.COM</title>
<meta charset="utf-8">
</head>
<body>
<h2>Vă rugăm să introduceți datele:</h2>
<form action="display.php" method="POST">
<p>Introduceți numele: <input type="text" name="firstname" /></p>
<p>Introduceți prenumele: <input type="text" name="lastname" /></p>
<input type="submit" value="Trimite">
</form>
</body>
</html>
Codul HTML conține un formular cu două câmpuri de text. Când se apasă butonul, datele acestui formular sunt trimise scriptului display.php, deoarece acesta este specificat în atributul action.
Acum vom crea acest script care va procesa datele. Adăugăm în folderul C:\localhost un nou fișier text. Îl redenumim în display.php. Implicit, fișierele programelor PHP au extensia .php.

Adăugăm în fișierul display.php următorul cod:
<?php
$name = $_POST["firstname"];
$surname = $_POST["lastname"];
echo "Numele dumneavoastră: <b>".$name . " " . $surname . "</b>";
?>
Pentru adăugarea expresiilor PHP se folosesc tagurile <?php ..... ?>, între care se află instrucțiunile în limbajul PHP. În codul PHP obținem datele formularului trimis și le afișăm pe pagină.
Fiecare expresie PHP trebuie să se încheie cu punct și virgulă. În acest caz, avem trei expresii. Două dintre ele obțin datele transmise de formular, de exemplu, $name = $_POST["firstname"];.
$name este o variabilă care va stoca o anumită valoare. Toate variabilele în PHP sunt precedate de semnul $. Și deoarece formularul de pe pagina index.html folosește metoda POST pentru trimitere, cu ajutorul expresiei $_POST["firstname"] putem obține valoarea introdusă în câmpul de text cu atributul name="firstname". Această valoare ajunge în variabila $name.
Cu ajutorul operatorului echo putem afișa pe pagină orice valoare sau text care urmează după operator. În acest caz, (echo "Numele dumneavoastră: <b>".$name . " " . $surname . "</b>") cu ajutorul punctului, textul dintre ghilimele este concatenat cu valorile variabilelor $name și $surname și este afișat pe pagină.
Acum accesăm formularul de introducere, navigând la adresa http://localhost/index.html (sau http://localhost):

Introducem câteva date și apăsăm butonul de trimitere:
