Introducere în HTML5
Ce este HTML
HTML (HyperText Markup Language) reprezintă limbajul de marcaj pentru hipertext, utilizat în principal pentru crearea documentelor în rețea. HTML și-a început parcursul la începutul anilor '90 ca un limbaj primitiv pentru crearea paginilor web și în prezent este greu de conceput internetul fără HTML. O mare majoritate a site-urilor folosesc HTML într-un fel sau altul.
În 2014, lucrările la noul standard - HTML5, au fost oficial finalizate, acesta aducând efectiv o revoluție, introducând multe elemente noi în HTML.
Ce exact a adus HTML5?
- HTML5 definește un nou algoritm de analiză pentru crearea structurii DOM
- adaugă elemente și etichete noi, cum ar fi elementele video, audio și alte câteva
- redefinește regulile și semantica elementelor HTML deja existente
Practic, cu adăugarea unor noi funcționalități, HTML5 nu este doar o nouă versiune a limbajului de marcaj pentru crearea paginilor web, ci și o platformă pentru crearea de aplicații, iar domeniul său de utilizare s-a extins mult dincolo de mediul web: HTML5 este folosit și pentru crearea de aplicații mobile pentru Android, iOS, Windows Mobile și chiar pentru crearea de aplicații desktop pentru calculatoare obișnuite (în special în sistemele de operare Windows 8/8.1/10).
În cele din urmă, HTML 5 este de obicei utilizat în două sensuri principale:
- HTML 5 ca o versiune actualizată a limbajului de marcaj pentru hipertext, o dezvoltare a versiunii anterioare HTML 4
- HTML 5 ca o platformă puternică pentru crearea de aplicații web, care include nu numai limbajul de marcaj pentru hipertext actualizat, dar și limbajul de programare JavaScript și Cascading Style Sheets (CSS) 3
Cine este responsabil pentru dezvoltarea HTML5? Această responsabilitate revine World Wide Web Consortium (W3C) - o organizație internațională independentă care definește standardul HTML5 sub formă de specificații. Specificația completă actuală în limba engleză poate fi consultată la adresa https://www.w3.org/TR/html5/. Și trebuie menționat că organizația continuă să lucreze la HTML5, lansând actualizări la specificații.
Suportul browserelor
Trebuie remarcat faptul că întotdeauna a existat o discrepanță între specificația HTML5 și utilizarea acestei tehnologii în browserele web. Majoritatea browserelor au început să implementeze standardele HTML5 chiar înainte de publicarea oficială a acestora.
La momentul actual, majoritatea versiunilor recente ale browserelor acceptă majoritatea funcționalităților HTML5 (Google Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer 11, Microsoft Edge). În același timp, multe browsere vechi, cum ar fi Internet Explorer 8 și versiunile anterioare, nu acceptă standardele, iar IE 9, 10 acceptă doar parțial.
În plus, chiar și browserele care în general acceptă standardele pot să nu accepte anumite funcționalități. Și acest lucru trebuie, de asemenea, luat în considerare în lucrul cu ele. Dar în general, situația suportului pentru această tehnologie este destul de bună.
Pentru a verifica suportul pentru HTML5 într-un browser specific, puteți utiliza serviciul specializat http://html5test.com.
Instrumente necesare
De ce aveți nevoie pentru a lucra cu HTML5? În primul rând, un editor de text pentru a scrie codul paginilor web în HTML. În prezent, unul dintre cele mai simple și populare editoare de text este Notepad++, pe care îl puteți găsi la adresa http://notepad-plus-plus.org/.
Printre avantajele sale se numără gratuitatea și evidențierea sintaxei HTML. În viitor, mă voi orienta în special către acest editor de text.
De asemenea, merită de menționat editorul de text Visual Studio Code, care este compatibil cu mai multe platforme. Acest editor are mai multe funcționalități decât Notepad++, și poate fi folosit nu numai pe Windows, ci și pe MacOS și sistemele de operare bazate pe Linux.
De asemenea, veți avea nevoie de un browser web pentru a rula și verifica paginile web create. Puteți utiliza ultima versiune a oricărui browser popular - Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera.